Akár a fülhallgató telefonból való kirántásával, vagy a készülék bekapcsoló-gombjának többszöri megnyomásával is jelezhetnek a hatóságoknak azon pécsiek, akik veszélyben érzik magukat. Az ehhez szükséges okostelefonokra írt vészjelző mobil applikáció kedden 15 órától már élesben működik.

Minderről Girán János, Pécs alpolgármestere és Rózsavölgyi Péter, a hazánkban, sőt talán a világon is egyedülálló mobilalkalmazás fejlesztője beszélt kedden koradélután a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Az alpolgármester felidézte, a vészjelző mobilapplikáció nemcsak az azt használók testi épségét védi, de lehetőséget teremet a közösségépítésre is. Ugyanis – tette hozzá – a rendszerbe civilek segítőként is bejelentkezhetnek, aminek előnye, ha valaki a pánikjelzés helyéhez közel tartózkodik, már megjelenésével is elejét veheti egy súlyosabb attrocitásnak, egészen addig míg az egyenruhások kiérnek a helyszínre.
Girán János emlékeztetett, a városvédőre keresztelt alkalmazást – mint arról a Pécsi Napilap többször is beszámolt itt és itt – még korábban diákok és a pécsi polgárok is tesztelték, s jelzéseiket a fejlesztők beépítették a program végleges verziójába.
Rózsavölgyi Péter fejlesztő felidézte, applikációjuk egy korábbi családi felhasználásra szánt személyvédelmi programjuk továbbfejlesztése. Az új verzió akkor teljesedett ki, amikor a várossal együttműködve sikerült olyan vészjelző rendszert kidolgozni, amely Pécsi Közterület-felügyelet központjában jelenik meg. Az applikáció így nemcsak hazánkban, de talán a világon is egyedülállóvá vált ennek köszönhetően.
A fejlesztő kiemelte, a vészjelzést leadó helyzetét a GPS és a wifi-hálózatokat használva akár néhány méteres pontossággal tudják meghatározni a közterület felügyelők. A protokollról szólva elmondta, a pánikjelzés megjelenése után visszahívást kap a jelzés indítója, amelyet ha nem fogad, egyből kiküldik a rendőröket.
A jelzés leadását egyébként – figyelembe véve az okostelefonok sokszor bonyolult felépítésű menüjét – igyekeztek a fejlesztők minél egyszerűbbé tenni. Így az érintőképernyő nehézkes használata helyett elég, ha a készülék ki-bekapcsoló-gombját – amelyet mindenki akár a zsebében is reflexből megtalál – néhány másodperc alatt hatszor kell röviden megnyomni.
Ilyenkor a riasztás megérkezik a központba, de telefon hangosan nem jelzi a pánikjelzést. Ellenben olyan opció is lehetséges – kilencszer megnyomva a telefon bekapcsoló-gombját, amikor a fentieken túl a készülék hangosan szirénázni kezd, így hívva fel akár a bajba került környezetének tudomását a vészhelyzetre, vagy megzavarja a támadót.
Egy másik opció főleg a futóknak lehet hasznos, ugyanis olyan beállítás is lehetséges, amikor a jelzés leadásához csak a telefonba csatlakoztatott fülhallgatót kell „kirántani” a készülékből.
Rózsavölgyi Péter felhívta a figyelmet, a vészjelző applikáció olyan esetekre készült, amelyek ugyan kis számban fordulnak elő, de általában a legrosszabb véget érnek. A téves riasztások elkerülése érdekében tréningelni fogják a felhasználókat, hogy milyen esetekben éljenek az applikáció nyújtotta lehetőségekkel.